Rust in je hoofd zonder last van tegenstrijdige gevoelens?

Hoe doe je dat, rust en ontspanning in je hoofd krijgen?

In dit blog zul je antwoord krijgen op de vraag: “Hoe doe je dat, rust in je hoofd en lichaam krijgen, terwijl er om je heen in de wereld zo veel gebeurt dat stress en spanningen geeft.” 

Je vriend zegt dat hij het niet gaat doen. Een goede vriendin zou het juist moeilijk vinden als jij het niet gaat doen. Zoveel verschillende meningen en gevoelens. Lijkt soms wel of we het nooit meer met elkaar eens gaan worden. Zo lijkt het. 

In deze tijden moeten we elkaar een extra handje helpen. Zo merk ik persoonlijk aan gesprekken met vrienden en familie, en met cliënten en cursisten, dat het moeilijke tijden zijn. Tijden waarin we snel conflict ervaren met de buitenwereld en daardoor ook in onszelf. We begeven ons in een periode waarbij het extra lastig is om rust in het hoofd (en lichaam) te vinden. Het is moeilijk om met alle stress en angst om te gaan.

Vandaar dit bericht, even extra aandacht en erkenning in deze stressvolle en angstige tijden. Om samen toch wat meer 'peace of mind' te vinden. Temidden van alle tweestrijd.

Op YouTube staat er ook nog een opname van een speciale LIVE uitzending die over dit onderwerp gaat. Welke oefeningen kun je doen om je hoofd cool te houden. In de video gaan we een zeer effectieve oefening doen om met twee tegenstrijdigheden toch rust en opluchting te kunnen ervaren. Klik hier om naar de video te gaan (en naar hét YouTube kanaal met alles over hoe te ont-stressen, interviews en unieke oefeningen).

In dit artikel staat hieronder ook de oefening om tot rust te komen stap voor stap beschreven.

"Rust in je hoofd krijg je vooral door je aandacht te richten op je lichaam. Door te gaan kijken, met nieuwsgierige aandacht, naar wat er in je zenuwstelsel gebeurt, wat er zintuiglijk is waar te nemen in je lichaam."

Hoe? Ik ga het je uitleggen in het volgende gedeelte, lees gerust verder...

 

Praktische tips plus oefening om uit een dilemma te komen.

Als je te maken hebt met een dilemma, dus dat je een keuze moet maken tussen twee dingen, waarbij keuze voor het ene, verlies betekent aan de andere kant, is dat niet alleen super lastig, maar het geeft intern, in je zenuwstelsel, ook een naar gevoel van 'vastzitten'.

Klem zitten, waarbij je van binnen een enorme kracht ervaart, die er toch ook echt uit wil. Dat gevoel noemen we ook wel: 'een vulkaan met een ijskapje'.

Dit kom ik in m'n praktijk veel tegen. Dat er bijvoorbeeld jaren na een nare daad van een van de ouders, nog steeds geen boosheid gevoeld en geuit mag worden. Omdat verlies van de relatie met de ouders ook geen optie is.

Een pittig dilemma. Loyaliteit versus Boosheid en verdriet over de daad.

Een interne tweestrijd die, als het te lang aan de gang is, het zenuwstelsel in de 'freeze'-stand zet. En houdt. 

Wat in zulke gevallen helpt, is om de beide polen die elkaar platleggen, om die meer los te koppelen. En het op die manier mogelijk te maken om elke 'pool' los te erkennen en te ervaren. Dat de polen er beide zijn.

En dat ze omstebeurt de aandacht krijgen en ze beide de ruimte krijgen. Letterlijk ook om te voelen in het lichaam. Dit geeft meer rust in het hoofd en zeker ook in het lichaam.

Het krachtige is ook, dat het heen-en-weer bewegen van de aandacht, het ontladings-mechanisme van het lichaam weer op 'aan' zet. En de freeze op 'uit'. Klik hier voor meer uitleg over dit proces en Somatic Experiencing van Peter Levine.

Zodat alle opgekropte stress, woede, walging en verdriet er op een gedoseerde manier uit kan komen. 

Om met dit principe van penduleren (oefening uit Somatic Experiencing van Peter Levine) te ervaren, neem ik je in 3 stappen mee in de volgende super praktische en effectieve lichaamsgerichte oefening. Ook al klinkt de titel die ik eraan het heb gegeven wat Oosters, het is echt vrij simpel en nuchter. De oefening kun je vanavond om 20.00 LIVE kijken op YouTube.  

 

Je kunt hier de oefening nu meteen doen!

'VAN YING & YANG NAAR YUENG' 

Oefening om twee polen omstebeurt zintuiglijk waar te nemen. Om enerzijds ontlading te creëren, en anderzijds de opluchting van beide polen tegelijkertijd er te kunnen laten zijn. Beide zijn er, en jij neemt het waar. Er ontstaat dan iets nieuws, een nieuwe beleving. Een nieuw perspectief (YUENG). 

  • Neem één kant van het verhaal, dilemma, tweestrijd en check wat je kunt waarnemen in het lichaam als je je focust op deze kant, deze pool. Je kunt het ook voor je neer leggen met twee vellen papier. Zo kan het ene papier het ene deel voorstellen, misschien schrijf je het erop, en een ander papier leg je aan de andere kant voor je, die stelt dan de andere pool voor. 

  • Dan laten we onze aandacht, onze blik, weer even door de ruimte gaan. Van ding naar plant. Van schilderij naar stoel. Even echt naar de dingen om je heen kijken. 'Oriënteren' noemen we dat met Somatic Experiencing. Check ook wederom wat dat doet met je gewaarwording.

  • Vervolgens breng je je aandacht bij de andere pool, bij de andere kant van het dilemma. Check wat je kunt waarnemen in het lichaam, in je zenuwstelsel, als je je op deze manier zo focust op deze kant. Wat neem je waar. Een kramp in je buik? Een lichte trilling in je middenrif? Het kan van alles zijn. Belangrijk is dat je vooral gewaar bent van de zintuiglijke, fysieke sensaties. 

  • Zo herhaal je de stappen een aantal keer. Van de ene naar de andere pool. Met tussendoor steeds voldoende tijd om lichamelijke 'shifts' en ontladingen de ruimte te geven. 

 

 

Directe effecten van deze lichaamsgerichte oefening 

Het kan zijn dat je meteen al wat ontladingen opmerkt. Zoals gapen, of een wat diepere zucht. Ook kan het zijn dat je wat moet boeren of dat je op een bepaalde plek wat meer warmte ervaart, of een tinteling.

Kan ook zijn dat je eerst helemaal nog geen aanwijsbare ontladingen opmerkt. De shift is dan subtieler. Kan ook soms wat tijd kosten voordat er een verschil waar te nemen is. 

Ben benieuwd wat je bevindingen zijn. Let me know, klik hier voor een comment, of via klik hier om onder de comments van de YouTube video je reactie te geven.

Ik hoop dat je nog even tijd hebt om de video te bekijken waarbij je de oefening samen met mij, Alfred Petrie, kunt doen!

Wens je in ieder geval alle rust in je hoofd, ondanks al die tegenstrijdigheden om ons heen.

Fijne ontspannen dag verder!

 

Hartelijke groet,

Alfred Petrie

Ontvang GRATIS webinar ticket...

Als je meer wilt horen en zien over stress release en hoe Somatic Experiencing werkt? Je kunt nu via dit artikel GRATIS toegang krijgen voor het  webinar 'De Ontmaskering van Stress & Angst'.  

RESERVEER HIER JE GRATIS TICKET

Je vragen en opmerkingen zijn welkom!

Binnen 24 uur heb je zeker antwoord op je vraag. Meestal binnen een paar uur.

Graag informeren we je ook via onze nieuwsbrief over de laatste methodes, inzichten en lichaamsgerichte oefeningen op het gebied van stress en trauma release. 

Bedankt voor je bericht, we doen er alles aan om snel te reageren